Resultaatafspraken

Reflectie op de gestelde resultaatafspraken met betrekking tot de 3 bekwaamheden aan de hand van de PDCA methode.


Managementbekwaam

Plan: Het schrijven van de netwerkanalyse en vervolgens presenteren voor eigenaars van Brichbouw Sportondersteuning, met de vraagstelling: ''Welke sportverenigingen op Sportpark Zuid in Aalten staan er voor open om aangepast sporten aan te bieden in samenwerking met Brichbouw Sportondersteuning?'' Om vervolgens aanbevelingen te kunnen doen aan Brichbouw Sportondersteuning over een eventuele samenwerking met een andere sportvereniging op Sportpark Zuid. 

 

Do: De netwerkanalyse is opgedeeld in verschillende hoofdstukken. Om de hoofdstukken op tijd af te hebben heb ik voor mijzelf een planning gemaakt:

  • Week 3.6: Vraagstelling van de netwerkanalyse duidelijk hebben
  • Week 3.7: Inleiding schrijven (wat is de vraagstelling en doelstelling van het onderzoek)
  • Week 3.8: Beschrijving van netwerk via de methode netwerkanalyse (met de motieven en belangen van de netwerkleden/betrokkenen voor deelname aan het netwerk)
  • Week 3.9: Theoretische kader (met daarin verantwoording voor de veranderdriehoek en de SWOT-analyse)
  • Week 3.10: Schrijven van de methode (de verantwoording van de onderzoek- en analysemethoden 
  • Week 4.1: Resultaten uitschrijven (dataverzameling van de vier interviews)
  • Week 4.2: Conclusie en aanbevelingen uitwerken
  • Week 4.3: Putjes op de I zetten en inleveren 

Ik vind het erg fijn om met een planning te werken, op deze manier heb ik houvast en structuur. Aan bovenstaande planning heb ik mij gedurende 8 weken strak gehouden. 

 

Check: Om tot een duidelijke vraagstelling te komen is er samen met de stagebegeleider gekeken naar een vraagstelling. Het is een vraagstelling waar de organisatie uiteindelijk ook echt iets aan heeft en waarvan zij erg benieuwd zijn naar de resultaten. Het schrijven van de netwerkanalyse ging voor mijn gevoel best wel goed. Ik wist wat ik wou achterhalen en met welke modellen ik dit kon weergeven. Ik heb hiervoor de veranderdriehoek en de SWOT-analyse gebruikt. Het contact opnemen met de respondenten ging ook vrij makkelijk en zij waren allen meteen bereidt om mee te werken aan het onderzoek. De resultaten zijn weergegeven per model, dit had achteraf gezien ook in de bijlage gekund zodat het hoofdstuk resultaten wat compacter zou zijn. De conclusie had ik wat genuanceerder kunnen schrijven en het bijvoorbeeld vanuit meerdere perspectieven kunnen bekijken. In de aanbevelingen had ik misschien ook een stukje communicatie naar voren kunnen laten komen, bijvoorbeeld over de communicatie tussen Brichbouw Sportondersteuning en een andere sportvereniging. Dit had ik nu nog niet gedaan, ik heb nu alleen aanbevelingen gegeven aan Brichbouw Sportondersteuning over op welke wijze zij het moeten aanpakken bij welke sportvereniging

 

Act: Als ik nog eens een netwerkanalyse ga schrijven dan zou ik zeker weer werken aan de hand van een strakke planning.  Ik vond het erg praktisch om van te voren van alle verenigingen de belangen en functies duidelijk in kaart te brengen. Het werken met verschillende modellen en methodieken is mij goed bevallen. Ik was tijdens deze netwerkanalyse erg gericht op 1 ding, het beantwoorden van de vraagstelling. De volgende keer zou ik graag wat breder willen kijken en bijvoorbeeld ook aspecten meepakken zoals communicatie of verschillende perspectieven. 

SBE 1819 FIB 2 NETWERKANALYSE MELGERSLINDE
Word – 1,3 MB 31 downloads

Coachingsbekwaam

Plan: De coaching bekwaamheden worden ingevuld door middel van het coördineren en begeleiden van verschillende cliënten met verschillende beperkingen op verschillende locaties van Brichbouw Sportondersteuning. Ik richt mij op het begeleiden van cliënten op de juiste wijze.

 

Do: Om erachter te komen hoe een cliënt begeleidt moet worden ga ik als eerste de wensen en behoeften van de cliënt inventariseren. Heeft de cliënt juist veel en close begeleiding nodig of liever op afstand? Als ik het heb over begeleidingsstijl heb ik het over de juiste manier de cliënt uitleg geven,  motiveren/stimuleren en benaderen. Wanneer ik mijn begeleidingsstijl toepas bij de cliënt (waarvan ik denk dat het de juiste is) wil ik na 4 weken met de cliënt evalueren. Hoe bevalt hem deze manier van begeleiden en wat zou hij/zij liever anders zien? Ik vind het belangrijk om de feedback punten van de cliënt mee te nemen en hier ook echt iets mee te doen. Ik probeer dit dan ook echt op te pakken en met deze punten aan de slag te gaan. Na een aantal weken zal ik de cliënt ook vragen of hij/zij heeft gemerkt dat ik wat met de punten gedaan heb en of er nog meer ergens ruimte voor verbetering is. Dit doe ik tijdens evaluatiegesprekken die plaatsvinden na de bewegingsactiviteit.

 

Check: Een voorbeeld van dit doel, de eerste ochtend dat ik moest werken bij Brichbouw Sportondersteuning. Ik kom vrolijk binnen zeg de cliënten goedemorgen en stel mij aan iedereen voor met een hand. Ik sta voor een cliënt en zeg erg vrolijk ''Hoi ik ben Linde!'' en steek mijn hand uit. De cliënt kijkt mij erg verbaasd aan, herkent mij niet een voor ik het weet geeft hij mij een klap voor mijn hoofd. Ik schrok hier erg van en wist even niet wat mij overkwam. Achteraf bleek dat de cliënt erg moest wennen aan nieuwe mensen en dus waarschijnlijk mijn vrolijke binnenkomst niet erg kon waarderen en hier zelf van schrok. Aan het einde van de activiteit rustig een gesprek met de cliënt gevoerd waarin ik hem vertel dat het niet mijn bedoeling was om hem te laten schrikken, en de cliënt vervolgens zijn excuses aanbiedt. Na dit moment wist ik bij mijzelf dat ik deze cliënt rustig moest benaderen en begeleiden.  Na een aantal weken met de cliënt besproken hoe hij het nu vond gaan met betrekking tot de begeleiding, hij gaf aan dat het nu veel beter ging en hij zich veel beter op zijn gemak voelde. Ik heb die manier van begeleiding gedurende de stage bij hem aangehouden, terwijl dit niet de stijl is die het beste bij mij past. Ondanks dat dit niet mijn manier is, past dit wel bij de cliënt en dat is het belangrijkste.

 

Act: Tijdens afgelopen stage heb ik geleerd dat vooral bij deze doelgroep je niet bij elke cliënt dezelfde manier van begeleiden kan toepassen. Ik ben erg enthousiast en vrolijk en zoals in bovenstaand voorbeeld valt dit niet altijd bij iedereen even goed. Wat ik meeneem naar de toekomst is om in het vervolg eerst even af te tasten hoe de cliënt is en niet meteen in het wilde weg te doen. Soms kan je na een aantal minuten al veel beter schatten wat voor manier van begeleiden en benaderen er nodig is dan op het eerste gezicht. Ik heb geleerd dat het belang van de cliënt voorop staat, hij/zij dient op een manier begeleidt te worden die bij hem/haar past. Het bereiken van de juiste begeleidingsstijl kan je achterhalen door hierover in gesprek te gaan met de cliënt. Een cliënt kan vaak zelf al een hoop wensen en behoeften aangeven en als begeleider is het belangrijk om hier goed naar te luisteren.


Uitvoeringsbekwaam

Plan: Onder de uitvoeringsbekwaamheden ga ik mij tijdens de stage vooral veel richten op het opstellen van beweegprogramma’s. Dit zijn beweegprogramma’s gericht op het individu of op de groep. Het is hierbij belangrijk dat het beweegprogramma voor iedereen uit te voeren is op zijn/haar niveau. 

 

Do: Op de vrijdagochtend coördineer en begeleid ik een groep voor een zeer diverse doelgroep. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een lichte verstandelijke beperking, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt of een lichamelijke beperking. Deze mensen komen op Sportpark Zuid om hier kennis te maken met Sportpark Zuid en de verschillende mogelijkheden/sporten die hier worden aangeboden. Er wordt wekelijks een andere sport aangeboden die op Sportpark Zuid te doen is, hiervoor maak ik een AVF. De AVF's worden bekeken en gecontroleerd door mijn stagebegeleider, zo weet hij wat er gaat gebeuren en waar ik mee bezig ben. Aan het einde van de activiteit evalueren we het AVF en hoe de bewegingsactiviteit gegaan is. Uit deze evaluatiegesprekken komen verschillende verbetervoorstellen voort. Deze verbetervoorstellen worden toegepast in de praktijk zodat het beweegprogramma zich verbetert/ontwikkelt. 

 

Check: Het coördineren van het bewegingsprogramma ging erg goed. Elke week kwamen de deelnemers enthousiast weer meedoen. Ondanks de verschillende beperkingen die er in de groep waren was het voor elke deelnemer mogelijk om de activiteit op zijn/haar niveau uit te voeren. Dit beweegprogramma was erg groepsgericht, het waren activiteiten in groepen waar elk individu aan moest kunnen deelnemen. De gemaakte voorbereidingen waren dus ook allemaal gericht op groepsverband. Het resultaat van het beweegprogramma was dat alle deelnemers kennis hebben gemaakt met Sportpark Zuid en de mogelijkheden die het voor hen biedt. Het mooiste zou zijn als hieruit nieuwe leden ontstaan voor Brichbouw Sportondersteuning, of dit ook het geval is is nog niet bekend omdat het beweegprogramma nog loopt. Op het moment zijn er uit de evaluatiegesprekken nog niet veel verbetervoorstellen gekomen. Het enigste punt tot nu toe is dat er ook een activiteit/avf op individueel niveau ontwikkelt mag worden. 

 

Act: Omdat dit beweegprogramma nog loopt wil ik voor de laatste paar weken ook een aantal activiteiten ontwikkelen waarin de deelnemers op individueel niveau aan het sporten/bewegen zijn. Mijn opgestelde doel was om een bewegingsprogramma's op te stellen voor zowel het individu als voor de groep. Als ik in het vervolg een beweegprogramma ga ontwikkelen zal ik voor alle 6 weken bijvoorbeeld alles in een keer van te voren ontwikkelen, wanneer ik dat van te voren doe weet ik zeker dat ik dit richt op groep- en individueel niveau. Dit heb ik nu niet gedaan omdat het voor mij onduidelijk was hoe de doelgroep eruit zou zien en het een geheel nieuw beweegprogramma was. Als dit beweegprogramma volgend jaar weer terug komt zou ik nu weten hoe ik dit van te voren moet aanpakken. 

AVF Voetbal Sportpark Zuid
Word – 619,6 KB 40 downloads